Internetanvändare vill snabbt hitta vad de söker efter. Vissa är ute efter information, andra är ute efter att köpa något. Ibland surfar personer enbart för nöjes skull. Hur som helst är kvaliteten på webbdesignen väldigt avgörande för hur de kommer att uppleva en specifik webbsida. Med bra webbdesign är det troligt att besökare återanvänder. Kanske lägger de rentav till webbsidan bland sina favoriter. Med mindre lyckad webbdesign händer det att besökare bara stannar några sekunder. Att gå bakåt och välja ett annat sökresultat är trots allt bara några klick bort. Sanningen är att det inte längre går att kompromissa med design och layout på webbsidor. Saknas kompetens inom företaget är det rekommenderat att anlita en professionell webbyrå.

Det visuella språket

design-1210160_960_720Precis som för annonser handlar det om att fånga uppmärksamhet. Sedan ska besökaren också hållas kvar, vilket kan vara en ännu större utmaning. Genom att ge ett lyckat visuellt intryck redan på startsidan, ökar sannolikheten att besökaren stannar och går vidare till andra delar av sajten. Vad som tilltalar olika individer varierar. I regel finns möjlighet att anpassa sig efter målgruppen. Är det till exempel en webbsida om hårdrock förväntar sig nog den genomsnittlige besökaren ett mörkt och tungt tema. Just att använda ett övergripande tema brukar hjälpa att skapa en sammanhängande helhet för webbsidans design.

Funktionaliteten

Något som direkt brukar avslöja slarvig webbdesign är när länkar inte fungerar eller när laddningstiderna blir för långa. Tyvärr brukar sådana brister direkt diskvalificera en webbsida i besökarens ögon, även om själva innehållet håller hög kvalitet. Framför allt för större webbplatser krävs omfattande tester för att säkerställa att allt fungerar. Särskilt problematiskt kan det bli för webbutiker. När det gäller e-handel blir besökare oerhört frustrerade om ett köp misslyckas eller om de blir utloggade just när de ska betala. Bra webbdesign sparar oerhört mycket arbete för kundtjänsten.