Att visa objekt i 3D ger en helt annan känsla för hur objektet skulle se ut i den verkliga världen. Det kan till exempel röra sig om en produkt, en byggnad eller ett landskap. Ofta skapas exakta 3D-modeller innan något börjat tillverkas, eller som ett sätt att visa en potentiell kund hur den slutgiltiga produkten ser ut, redan innan den beställs. På senare år har det också blivit stort med så kallade 3D-skrivare. De kan ta en form eller figur i 3D och skriva ut designen som ett verkligt föremål.

3D-design på nätet

pattern-1350343_960_720På nätet används design i 3D i stor utsträckning för animationer och illustrationer. Erbjuder ditt företag e-handel kan de till exempel vissa 3D-modeller av alla produkter de säljer. Sedan kan de roteras så att den som är intresserad kan titta på produkten från alla vinklar. Mer sofistikerade lösningar kan innehålla en hel 3D-miljö där en besökare kan gå runt i en slags virtuell värld. 3D används också för annonser och för att göra presentationer mer involverande för åskådarna. Möjligheterna är i det närmaste obegränsade när det gäller 3D. Det visas inte minst i dataspelsvärlden där de länge varit pionjärer på området.

Hur går det till?

De som arbetar med 3D-modellering professionellt använder avancerad 3D-mjukvara. Några av de största programmen är MAYA, 3DS Max, Blender och AutoCAD. Att lära sig mjukvaran tar lång tid och skickliga designers på området är väldigt hett eftertraktade i hela IT-branschen. Arbetsgången liknar vanligt designarbete. De lyssnar på sin uppdragsgivare och tar fram avancerade 3D-modeller utifrån kravspecifikationen. Fördelen med 3D är att det blir enklare att se alla detaljer som lätt skulle missas i vanliga tvådimensionella bilder. Många företag upptäcker till exempel förbättringar eller brister i sina nuvarande produkter genom att avbilda dem i 3D. Mycket pengar kan sparas genom att använda sig av 3D-tjänster av hög kvalitet. Många olika typer av industrier använder sig av dessa tjänster för att göra sin verksamhet mer effektiv.