Flash är ett beprövat sätt att göra en webbsida mer interaktiv och visuellt tilltalande. Animationer och annan multimedia passar utmärkt i ett system som är baserat på Flash. Bland annat används Flash flitigt för webbaserade spelapplikationer och presentationer, vilket visar att det är mycket bredare än bara webbsidor. Dessutom används det också för annonser. Animerade Flashannonser har en tendens att verkligen dra blickarna till sig, även om alla inte uppskattar dem. Design med Flash kan alltså också fylla en viktig funktion för marknadsföring.

Fördelar med Flash

Macromedia_Flash_8_iconFlash är effektivt för att göra besökaren mer involverad. Det kan till exempel handla om att de får någon form av respons omedelbart när muspekaren rör sig över ett visst objekt på skärmen. Jämfört med traditionella lösningar är det enklare att göra mer avancerade webbsidor som verkligen väcker intresse. Flash är perfekt för korta demonstrationer. Ett företag kan vilja visa med en enkel demonstration hur en produkt eller hur en tjänst fungerar. Till och med enkla saker som att göra en Flashanimation med företagets logotyp kan göra att fler potentiella kunder får upp ögonen för vad företaget har att erbjuda.

Nackdelar med Flash

Att använda mycket bilder, ljud och animationer gör att filstorleken ökar. Flash gör ibland att en webbsida tar lång tid att ladda. Är designen dessutom inte optimerad, riskerar man att en besökare kommer uppleva sidan som trög och seg. Bara några sekunders laddningstid kan upplevas som för länge hos dagens kräsna internetanvändare. Därför är det viktigt att lägga mycket energi på optimeringen och ta hjälp av skickliga Flashutvecklare.

Vad går att designa med Flash?

Flash används till väldigt många olika typer av webbinnehåll. Först och främst används det till webbdesign, men att göra hela webbsidor i Flash är inte längre så vanligt. Fortfarande används det för animationer, introduktioner, demonstrationer, fotogallerier, presentationer och mycket annat. Om designen håller hög kvalitet kan Flash vara ett effektivt sätt att imponera på en webbsidas besökare.